Yazılım Mühendisliği Nedir?
Temel olarak yazılım mühendisliği de diğer mühendislikler dallarında olduğu gibi bir düşüncenin pratiğe dökülmesi sürecinin tanımlanmasını ve kontrol edilmesini matematik ve bilim aracılığıyla sağlar. Yazılım mühendisliğini diğer mühendisliklerden ayıran temel fark ürünün yazılım olmasıdır. Yine de bazı mühendislik teorileri bu bu mühendislik dalına uymamaktadır. Bir yazılım mühendisi istenilen yazılım çözümünü üretmek için yazılım dillerine ihtiyaç duyar. Gelişen yazılım teknolojisiyle birlikte de birçok yazılım dilleri oluşmaktadır.
Peki, Bir Yazılım Mühendisinin Öğrenmesi Gereken Diller Nelerdir?
1) C#
NET teknolojisi için Microsoft tarafından geliştirilmiş olan yeni nesil programlama dilidir. Microsoft tarafından çok desteklendiği için kullanımı oldukça yaygındır hatta microsoft tüm dünyada geçerli olan sertifika sınavları düzenleyip C# bilenleri kendi bünyesinde çalıştıracağını vaat ediyor. Hal böyle olunca C# bilmek ya da alt temeline sahip olmak önemli.
2) Visual Basic
Basic tabanlı görsel bir programlama dili olan visualBasic microsoft tarafından geliştirilen programlama dillerinden biridir. Öğrenmesi kolay kullanım alanı da oldukça kapsamlı olduğu için bir hayli popülerdir.
3) JAVA
Nesneye yönelik dillerdendir. Modern ve yenilikçi altyapısı ve visual özellikleri ile yazılımın bir numaralı programlama dillerinden biridir. Yaygın kullanım alanına sahip olup oldukça önemli programlama dilidir öyle ki NASA’nın uydu cihazlarından birçok önemli akıllı aygıtların içinde java kodlama dili saklıdır.
4) HTML
web sayfalarının oluşturulmasında tarayıcıların bu kodları okuyup yorumladığı ve görsele dönüştürdüğü standart bir metin işaretleme dilidir.
5) CSS
HTML etiketlerinin görsel açıdan biçimlendirilmesi ve HTML ile oluşturulan iskeletin daha iyi hale getirilmesi yani yazı biçimin,arka plan renginin,pozisyon duruşunun,yüksekliğinin genişliğinin (vb) ayarlanması için kullanılır.
6) SQL
veritabanı sorgulama ve manipülasyon dili. SQL yazılım dili ile birlikte ileri bir tarihte kullanılmak üzere depolanan ham veriler, veritabanı oluşturularak sabit disklerde kullanılabilinir.
7) Python
Daha az efor harcayarak ve daha az kod yazarak kısa zamanda etkili ürünler sunulabilecek kolay kodlama diline sahip bir yazılımdır. Kullanım alanı da geniş yelpazeye yayılmaktadır.
8) Swift
Apple tarafında mobil cihazları için geliştirmiş olduğu inanılmaz ve kullanıcı dostluğundan yaza olan bir yazılım dilidir. IOS ve Appstore’da swift bilmeden uygulama geliştirmek imkansızdır.
2 Yorum. Yeni Yorum
Yazılım mühendisliği okuyorum Volkan bey. Yazılımcının öğrenmesi gereken diller konusunda güzel bilgilere değinmissiniz. Keyifle okudum. Teşekkürler…
Güzel makale olmus Volkan bey,
Devamını bekliyor olacağım.