Yapay Zekâ Nedir?

yapay zeka nedir

Yapay Zekâ son dönemlerde gündemlerde sık sık yer almaktadır. Bu konu ülkemizde de sürekli tartışılmaya başlandı. Bazı insanlar yapay zekânın insan gücünü elinden alacağını düşünmekte, bazıları ise tam aksine ileriye dönük fayda sağlayacağı kanaatindeler.

Yapay Zekâ insana benzer şekilde tavırlar sergileyen, matematik yapabilen, Hareket edebilen, ses algılayan, iletişim kurabilen, düşünebilen ve buna benzer beşeri özellikler taşıyan, adı üzerinde olduğu gibi yapay bir şekilde tasarlanmış, insana yönelik hareketler sergileyen robotlardır.

Bilgisayar kodlarından oluşmaktadır. Bunlar daha öncesinde rasyonel bir şekilde düzenlenen ve her türlü oluşuma karşı tepki vermesi sağlanabilen sistematik düzenekler bütünüdür. Yapay Zekâ makine öğrenimi, derin öğrenme gibi kavramlar ile yönetilmektedir. Yapay zeka nedir sorusuna cevapları bu yazımızda aradık.

Makine Öğrenimi Nedir?

Makine Öğrenimi, yapay zekâyı oluşturan objeyi en mantıklı ve rasyonel sonuçlar ortaya çıkartıp verilen emir veya sorulan soruya göre tepki vermesi için oluşturulmuş bir yöntemdir. Bu algoritma altyapısına dayanır. Bunu şöyle düşünebilirsiniz; Örneğin arama motorunuzla son 10 günlük yaptığınız aramaları Google hafızaya alıp sizlere ona göre reklamlı içerik sunması da bir algoritmadır. Bir istatistik mekanizması olarak da algılanabilir. Bu sistem yapay zekâya daha profesyonel bir şekilde yüklenir.

Yapay zekâyı sadece konuşan bir robot olarak düşünmeyin. Bilgisayar oyunu da bir yapay zekâdır. Komut verip yönetebildiğiniz ve yeri geldiğinde nasıl davranması, neler yapması gerektiğini bilen her türlü obje bir yapay zekâdır.

Derin Öğrenme Nedir?

Derin Öğrenme, yani bu oluşturduğumuz yapay zekâya öğrettiğimiz bilgi ve birikimlerin derinine inerek aktarmaktır. Örneğin bir şeyin çeşidini algılayabilir. Mesela masanın üzerinde duran 2 adet meyvenin hangisinin elma hangisinin armut olduğunu ayırmasıdır ve bunu programlandığı zaman kolayca yapabilmektedir.

Derin öğrenme bundan başka olarak, öğrendiği bilgileri geliştirebilir. Yani daha önceden yapay zekâya verilen bilgileri geliştirerek ortaya insanların dahi ne olduğunu bilemeyeceği muhteşem bir sonuç ortaya koyabilir. Tabi bu konu tartışılır. Bu insanlık tarihi için iyi bir şey midir? Dışarıdan bakıldığı zaman iyi olmadığını düşünebilirsiniz. Ancak bu tasarım kötü niyetli tasarlanmaz ve fayda sağlaması açısından programlanırsa çok makbul olacaktır.

Volkan Aktaş

Dijital Pazarlama Uzmanı

Sosyal medya, Seo, Web Tasarım başta olmak üzere dijital pazarlamanın tüm alanlarında bir fikriniz varsa iletişim bilgilerimden bana hemen ulaşabilirsiniz.

Son yorumlar

Daha Fazla İçerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Menü
7/24 Destek İçin Hemen Arayın!