En iyi WordPress eklentilerini bulma konusu günümüzde WordPress ile çalışanların en çok arayış içerisine girdikleri konulardan birisi olarak gözler önüne gelmekte. İnternette dolaşırken ziyaret ettiğimiz birçok site aslında WordPress ile yapılmaktadır. WordPress platformunda da kullanıcıların yaşamış olduğu her sıkıntı eklentiler sayesinde çözülmektedir. Kimi eklentiler ücretsiz seçeneklerle tüm ihtiyacınızı karşılarken kimi eklentilerde sorununuzu çözmek için belirli bir ödeme yapmanızı talep eder.
Geçtiğimiz günlerde WordPress ile çalışanlara özel olarak SEO konusunda ‘En İyi WordPress Seo Eklentileri‘ ve ‘En İyi WordPress Cache Eklentileri‘ konularında bu alanlara özel eklentileri paylaşmıştım. Bu yazımda ise WordPress’i genel olarak baz alarak; en iyi WordPress eklentilerini sizler için bir araya getirmeye çalışacağım.
Ancak ücretsiz eklentiler arasında oldukça iyi işlevlere sahip eklentilerde bulunmaktadır. Bu eklentileri sitenize yükleyerek harika sonuçlar elde edebilirsiniz. Kimi eklentiler performans yönüyle sitenize olumlu etkilerde bulunurken kimisi Google arama motorlarında daha iyi başarılar yakalamanızı sağlıyor. İşte bu zamana kadar denediğimiz ve kesinlikle tavsiye ettiğimiz en iyi WordPress eklentilerinin bir listesini hazırladım.
Görsel sıkıştırma: ShortPixel Image Optimizer
Google arama motorunda üst sıralarda yer almanız için web sitenizin kesinlikle hızlı çalışması gerekmektedir. Yani Google arama motorundaki bir ziyaretçi sizin sitenize tıkladığı zaman sitenizin ziyaret edilen sayfası son derece hızlı bir şekilde yüklenmeli ve ziyaretçinin ekranında görüntülenmelidir.
Peki ya sayfanın hızlı yüklenmesi için neler yapmalıyız ? Kullanılmayan CSS stil kodlarını kaldırmalıyız, kullanılmayan eklentileri kaldırmalıyız, HTML, CSS ve JS kodlarını sıkıştırmalıyız. Bunların dışında sayfanızın hızını etkileyen önemli unsurlardan biride görsellerdir. Eğer sitenizde kullandığınız görseller yüksek çözünürlükteyse ve görsellerin gözükmesi ziyaretçiler için hayati bir önem taşımıyorsa sitenizde bazı şeyler kesinlikle yanlış gidiyordur.
Görseller bu kadar önemli değilken çözünürlüklerin yüksek olması sayfanızın açılış hızını muazzam bir derece de azaltacaktır. Bu konuda birçok eklenti bulunmaktadır. Hatta internette araştırma yaparsanız birçok rastgele site size birçok rastgele eklenti gösterecektir. Konu hakkında size ilgisiz şeyler önerecektir. Bu tür “içerik üretmek için üreten” siteler sizi yanlış yönlendirecektir.
WordPress için birçok resim sıkıştırma eklentisi bulunmaktadır. Ancak ShortPixel bunlar arasında en iyi olanıdır. Ayrıca en iyi WordPress eklentileri arasında da ilk sırada yer alması gereken eklentilerden birisi olduğunu da düşünmekteyim. Çünkü yapmış olduğumuz test sonucunda görseller konusunda en iyi performansı ShortPixel göstermiştir. Sıkıştırma konusunda diğer eklentilere nazaran çok daha büyük başarı gösteren ShortPixel bizim de dolar düştüğü zaman satın alacağımız ilk eklentilerden biri olmaya hak kazanmıştır. Tabi ücretsiz bir şekilde de kullanılabiliyor ancak ücretsiz sürümünde ayda sadece 100 görsel için çalşma yapılabiliyor.
Görsel sıkıştırma konusunda diğer eklentilerde faydalı ve iyiler elbette. Ancak yaptığımız testlerde hiç bir eklenti ShortPixel’in başarısını geçemedi.
Sitenizdeki görseller için en iyi WordPress eklentileri
- ShortPixel
- Compress JPEG & PNG images
- Imagify Image Optimizer
- Smush Image Compression and Optimization
- EWWW Image Optimizer
- Optimole
Google arama motoru ve seo: Yoast Seo
WordPress içerik yönetimi için en büyük kolaylıklardan biride kendi içerisinde seo eklentilerinin bulunmasıdır. Bu eklentiler sayesinde Google arama motoru için en iyi yapılandırmayı yapabilir ve arama sonuçlarında sitenizin daha fazla görüntülenmesini ve tıklanmasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda bu eklentiler sayesinde içeriklerinizi de seo uyumlu olacak şekilde yazabilirsiniz.
Ancak içerik yazma konusunda sürekli olarak seo eklentilerinin sabit kurallarına uymanızı tavsiye etmiyoruz. Örneğin içeriğinizde harici bir link verirken unfollow parametresini kullanmanızı tavsiye ederiz. Ancak güvenilir olmaya siteler dışında popüler bir siteye link çıkışı verirken unfollow parametresinin kullanılması, Yoast Seo ve benzeri birçok eklenti için yanlış olarak görülmektedir. En azından unfollow parametresinin birden fazla kullanılması yanlış olarak gözükebilir.
Halbuki Google algoritması tüm siteleri sabit seo kurallarına göre değerlendirip sıralamamaktadır. Bu yüzden farklı çalışmalar yapıp bazen unfollow parametresini kullanmak bazense kullanmamak seo uyumluluğu açısından önemli bir unsurdur.
Yoast Seo eklentisi sayesinde içeriğinizin ne denli seo uyumlu olup olmadığını belli başlı kurallar ve algoritmalara göre kontrol edebilirsiniz. İçeriğinizin Google arama motorundaki görünümünü değiştirebilirsiniz. Aynı zamanda site içi seo ayarlamaları yapabilirsiniz.
WordPress için birçok seo eklentisi bulunsa da geçmiş zamanlarda popüler olmayan Yoast Seo eklentisi kullanım kolaylığı, düşük hata payı ve pratikliği sayesinde hemen hemen her WordPress sitesinde etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Yani eskiden popüler olmayan bu eklenti şimdiyse hemen hemen her WordPress sitesinde bulunuyor.
Aynı zamanda şuan için Rank Math eklentisinin – çok popüler bir eklenti olmasa da – parlayan bir yıldız olduğunu söyleyebiliriz. Araştırmalarız da bu eklenti beklentimizden çok daha fazlasını verdi. İlerleyen zamanlarda bu eklentide yaşanan gelişmeleri takip edeceğiz.
WordPress siteniz için en iyi seo eklentileri
- Yaost Seo
- All in One SEO
- SEO Squirrly
- The SEO Framework
- SEO Optimized Image
- Rank Math
Bu alanda daha fazla bilgi almak için https://volkanaktas.com.tr/en-iyi-wordpress-seo-eklentileri/ bağlantısında ki makaleme de göz atabilirsiniz.
Ön bellek temizleme ve optimizasyon: W3 Fastest Cache
Sitenizin daha hızlı çalışmasını istiyorsanız mutlaka bir önbellek temizleme eklentisi kullanmalısınız. Aslında bu eklentiler sadece önbellek temizliği yapan basit eklentiler olarak sınırlı kalmamaktadır. Ancak biz onlardan kısaca bu şekilde bahsedeceğiz.
Bu eklentiler önbelleği temizleme dışında sitenizdeki HTML, CSS ve JS kodlarını da sıkıştırabilirler. Aynı zamanda görselleriniz içinde sitenizde çeşitli iyileştirmeler yapabilirler. Tüm bu çalışmaların sonucunda sitenizin daha hızlı bir şekilde çalışmasını sağlarlar. Bu hızlandırma ziyaretçi kayıplarını düşürür. Hemen çıkma oranını düşürür. Daha da önemlisi sitenizin Google arama motorundaki varlığını iyileştirir.
Bu eklentilerden üçünü özellikle test ettik. Bunlar WP Fastest Cache, LiteSpeed Cache ve W3 Total Cache eklentileridir. Üçünü de kıyasladık. Ancak bu üç eklenti farklı temalarda ve sitelerde farklı sonuçlar almamızı sağladı. Bu yüzden şu eklenti diğerlerinden çok daha iyidir gibi net bir şey söylemiyoruz. Ancak bir çok kullanıcı için WP Rocket, LiteSpeed Cache ve WP Fastest Cache eklentisi etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Aynı zamanda birçok kullanıcı bu üç eklentiden oldukça memnundur.
Kullanıcı yorumlarına göre bir neticeye varmak istersek LiteSpeed eklentisi için en çok işe yarayan ve siteyi hızlandıran eklentidir diyebiliriz. Ancak bu eklentideki ayarların doğru bir şekilde yapılandırılması gerekmektedir. Aksi takdirde sitenizde çeşitli bozulmalar yaşanabilir. Bu bozulmalar en çok görsellerin yüklenmemesi üzerinde kendini belli ediyor.
Sonrasında kullanıcıların yorumlarına göre en iyi cache eklentileri için WP Fastest Cache eklentisini tavsiye edebiliriz. Diğer cache eklentilerine göre kurulumu ve kullanımı en kolay eklentidir. Aynı zamanda Türk yazılımcı tarafından geliştirilmiştir. Birkaç saniye içerisinde eklentiyi kurabilir ve ayarlarını yapılandırarak kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.
WordPress siteniz için en iyi cache eklentileri
- LiteSpeed Cache
- WP Fastest Cache
- WP Rocket
- W3 Total Cache
- Comet Cache
- Cache Enabler
Ek olarak sitenizin daha hızlı çalışması için Autoptimize eklentisini de kullanabilirsiniz. Ayrıca WordPress Cache eklentileri konusunda yayınlamış olduğum https://volkanaktas.com.tr/en-iyi-wordpress-cache-eklentileri/ makaleme göz atarak; bu alanda daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Güvenlik eklentileri: Wordfence Security
Herhangi bir ziyaretçi sitenizi kaydolurken, giriş yaparken sitenizi etkin bir şekilde gerçek zamanlı olarak korumalısınız. Aksi takdirde sitenize bir korsanın giriş yapması ve sitenizde açık bulması tüm emeğinizi yerle bir edebilir.
Maalesef her insan bir olmuyor. Aynı zamanda her insan iyi niyetli olamayabiliyor. Başkalarının ciddi emeklerle elde ettiği başarısının üstüne konarak yada o emeği kullanarak kendine fayda sağlayabiliyor. Bunu yaparken de size zarar verebiliyor.
Sitenizin güvenlik düzeyi yeterli oranda olmadığı zaman spam yorumlardan ve bot üyelerden kurtulamazsınız. Aynı zamanda bazı kullanıcılar sitenize yönetici olarak üye olur. Yani sitenizde yönetici vasfına erişir. Bu durum oldukça tehlikelidir. Bizim bu durumu yaşadığımız bir sitede kendini yönetici olarak siteye üye eden bir kullanıcı (bot yazılımı) sitenin tüm içeriklerine ve sayfalarının en üst kısmına +18 yetişkin içerik paylaşan sitelere yönlendirme yapan backlinkler ekledi. Bu durum, sitenin Google tarafından yanlış anlaşılmasına ve sıralama kaybetmesine sebep oldu.
Gözlemlediğimiz başka bir vakadaysa sitenin alan adresi başka bir siteye doğrudan yönlendirme yapmasıydı. Yani siteye yada sitenin herhangi bir sayfasına giriş yaptığınızda otomatik başka bir siteye yönlendiriliyordunuz. Bu durum site sahibinin tamamen devre dışı kaldığını ve tüm trafiğin farklı bir siteye aktarılması demekti.
Bu yüzden güvenlik konusunda sitenizde kesinlikle ama kesinlikle yeterli düzeyde önlem almalısınız. Gerekirse sitenizin açılış hızından taviz vererek güvenlik düzeyini arttırmalısınız. Hiçbir şekilde sitenize kötü amaçlı yazılım yüklenmesine izin vermemelisiniz. Bu konuda sizlere Wordfence eklentisini tavsiye edebiliriz. Bu eklenti sayesinde sitenizi gerçek zamanlı olarak koruyabilir ve kötü amaçlı yazılım taraması yapabilirsiniz. Eklentinin ücretsiz sürümüyle ideal seviyede güvenlik tedbiri alabilirsiniz.
Çeşitli IP adreslerinin sitenize giriş yapmasını engelleyebilirsiniz. Sitenize giriş yapılırken bot girişleriyle insan (yani sıradan kullanıcı) girişlerinin ayırt edilmesini sağlayabilir ve botların engellenmesini sağlayabilirsiniz.
WordPress siteniz için en iyi güvenlik eklentileri
- Wordfence
- Sucuri Security
- iThemes Security
- GOTMLS / Antimalware and Brute-Force Firewall
- Shield Security
- All In One WP Security & Firewall
İletişim formu eklentileri: WpForms
İletişim formları, ziyaretçinin siteyle etkileşime geçebilmesi için mutlaka her sitede bulundurulması gereken bir eklenti çeşididir. WordPress platformu içinde birçok iletişim formu eklentisi bulunmaktadır. İletişim formu eklentileri arasında muhtemelen en çok Contact Form 7’un adını duymuşsunuzdur. Ancak bu eklenti oldukça kısıtlı ve basit bir eklentidir. Yine de sadelik konusunda aşırıyı sevenler ve pratiklik arayanlar için gerçekten de çok iyi bir eklentidir.
Ancak bizim deneyimlediklerimiz arasında en tatmin edici sonucu WpForms verdi. Bu eklentide son derece kolay bir kullanıma ve kurulama sahipti. Ancak özelleştirme konusunda Contact Form 7 kadar kısıtlı bir eklenti değildi. Dilerseniz Contact Form 7 eklentisini yada WpForms eklentisini kullanabilirsiniz. Bizim tercihimiz WpForms eklentisinden yana olacaktır. Yada tüm bunlardan bağımsız olarak farklı bir iletişim formu eklentisi kullanabilirsiniz.
WordPress siteniz için en iyi iletişim formu eklentileri
- WpForms
- Contact Form 7
- Form Maker by 10Web
- Caldera Forms
- Formidable Forms
- Ninja Forms
- Gravity Forms
Hızlandırılmış mobil görünüm (AMP) eklentisi – Hızlandırılmış Mobil Sayfalar
AMP’nin kullanımı her geçen gün yaygınlaşıyor. Web sitelerinin mobil görünümleri için kat ve kat hız artışı sağlayan hızlandırılmış mobil görünüm yani AMP, neredeyse tüm siteler tarafından etkin bir şekilde kullanılıyor. Böylece Google arama motorlarında en üst sıralara çıkmak daha da kolaylaşıyor. Aynı zamanda hemen çıkma oranında ciddi bir iyileştirme kaydediliyor.
WordPress site sahipleri için AMP’nin kurulumu ve kullanımı son derece kolaydır. Tek bir eklenti kurulumuyla sitenizin hızlandırılmış mobil görünümünü elde edebilir ve ziyaretçi kaybetme oranınızı düşürebilirsiniz. Aynı zamanda AMP görünüm sayesinde sitenizdeki içeriğin – eğer otoriter durumunuz iyiyse – bir kısmını Google arama motorunun en üstünde kutu içinde gözükmesini sağlayabilir ve o içeriğin her zaman birinci sırada kalmasını ve ziyaretçi çekme oranını kat ve kat artmasını sağlayabilirsiniz.
WordPress sitenizin hızlandırılmış mobil sayfası için birbirinden farklı bir çok eklentisi bulunmaktadır. Ancak pratik olması ve kolay kullanımıyla birlikte son derece anlaşılır olması sayesinde sizlere ilk olarak Hızlandırılmış Mobil Sayfalar eklentisini tavsiye ediyoruz.
WordPress siteniz için en iyi AMP eklentileri
- Accelerated Mobile Pages (Hızlandırılmış Mobil Sayfalar)
- AMP WP (Google AMP for WordPress)
- AMP (WordPress Resmi AMP Eklentisi)
- Yoast SEO Glue AMP
- All in One SEO Pack AMP Modülü
- Rank Math SEO AMP Module
- Better AMP – WordPress Complete AMP
En iyi WordPress eklentilerini bulma konusunda yardıma ihtiyacınız olursa; iletişim kanallarından ulaşabilir, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.
Son yorumlar