İçerik yazarlarının sıkıntı çektiği konulardan biri de edilgen cümle yapısıdır. İsim cümlelerinde böyle bir sorun olmaz. Ancak fiil cümlelerinde yaşanan “edilgen cümle yapısı” içerik yazarını biraz uğraştırır.
WordPress ile web yazı sayfası oluştururken mutlaka eklenti kullanırız. Kurduğumuz eklentiler bizim için can simididir. Özellik SEO için kullandığımız Yoast Seo eklentisi de demo sürümü dahi orta ölçekli web site hazırlamamızda yeterli oluyor. Özellikle anahtar kelime, edilgen cümle yapısı ve tekrar eden cümleleri göstermesi dahi işimizi kolaylaştırıyor.
Google web tarayıcısı aramalarında bulunmamız için bazı kurallara uymalıyız. Bu kurallardan biri de edilgen cümle yapısıdır. Eğer içerik yazımızın %10’luk kısmından fazla edilgen cümle varsa eklenti bizi uyarıyor. Yoast Seo’un en can alıcı noktası yeşil mermileri yapabilmektir. Her doğru yazı ve yapılandırmada seçeneklerimiz teker teker yeşile döner. Bu durumda yazımız yayımlanmaya hazırdır ve web aramalarında görünecektir. Elbette yazımızın kopya içerik olmayıp, organik içerik olma şartını unutmayın.
Edilgen Cümle Nedir ve Nasıl Düzeltiriz
Edilgen cümle yapısını algılayan Yoast Seo eklentisinde mermi kırmızıya döner ve hatanın giderilmesini ister. Bu tür cümlelerde yüklem fiilden oluşur ve etkilenen nesnedir. Cümlede eylemi yapan kişi veya kişiler, yani özne belirsizdir. Yapılan bir eylem vardır ama eylemi yapan belli değildir. Oysa isim cümlelerinde böyle bir sorun yoktur. Cümlenin isim veya fiil cümlesi olduğunu nasıl anlarız? Bunun tespiti kolaydır. İsim cümlesini olumsuz yapmak için “değil” ekini kullanırız. Eğer cümlemiz “değil” ekini alıyorsa isim cümlesidir. Fiil cümlesi ise “ma” eki ile olumsuz olur.
-Gördüğünüz kişi ben(değil)im (isim cümlesi)
-Çay lezzetli ol(ma)mış (fiil cümlesi)
Edilgen cümlenin özellikle kullanıldığı yerler olayı vurgulamaktır. Yoksa eylemi yapanın bir önemi yoktur. Otoparkta arabaların camları yıkandı.
Örneğimizde; otoparkta bulunan arabaların camları müşteri memnuniyet çerçevesinde otopark görevlisi tarafından yıkanır. Bizim için yıkama fiilini kimin yaptığının bir önemi yoktur. Oysa içerik yazımızda bu şekilde eylemi yapanın belli olmadığı cümle sayısı %10’u aşarsa içerik yazımız geçer puan alamıyor. Çünkü bu şekildeki edilgen cümleler çoğaldığı zaman okuyucu anlamakta zorlanır. Bunun yanında web sitemizdeki içeriğimizi okuyanın dikkati de kısa sürede dağılıyor.
Böyle olumsuzlukları önlemek için fiil cümlemizde özne, etkilenen nesnenin kim tarafından olduğunun belirlenmesi gerekir. Elbette bunu yapabilmemiz için nesneyi iyi tespit etmemiz gerekir. Bazen nesne bir kelimeden oluşur. Bazen de birden fazla kelimeden de oluşabiliyor.
Edilgen Cümleler Fiilin Hal Ekiyle Düzelir
Edilgen cümlenin, etken cümleye çevrilmesinde fiilin üçüncü halini kullanırız. Şu şekilde örneklendirecek olursak.
Adamın dikkati kısa sürede dağılır. Gördüğünüz gibi edilgen bir cümle. Şimdi bu cümleyi fiilin 3 cü haliyle yazalım.
Adamın dikkati kısa sürede dağılıyor. Örnekte olduğu gibi yüklemini fiilin üçüncü haline getirmek edilgin cümlemizi, etken cümle haline getiriyor. Elbette dilbilgisi kurallarını bilmemiz güzeldir. Ancak bu işin içine girdiğinizde çok ciddi zaman ve emek harcamamızın gerektiğini görürüz. Oysa belli yaşa veya seviye gelmiş kimselerin ayıracakları bolca vakti olmayabiliyor. Bu yüzden WordPress eklentileri sayesinde birçok sorunu aşabiliriz.
Cümle yapısı konusu oldukça detaylıdır. Ancak burda içerik yazarının azami dikkat etmesi gereken noktalara değindik. Son olarak isim cümlesi ile ilgili şu notu da iletelim. İsim cümlesinde çok sık kullandığımız “var” ve “yok” her ne kadar zarf olsa da ad gibi kullanılıyor. Bu iki zarfta olduğu gibi isim cümleleri bazen gizli ek fiil alabiliyor.
Kantinde hiç su yok(tur)
Caddenin karşısındaki benim evim(dir)
Sonuç olarak içeriklerimiz her ne kadar kaliteli ve organik olsa da yazım kuralına uyduğu sürece değerlidir. Aksi durumda harcadığımız emeğin karşılığını alamayız.
Son yorumlar